Плаващ образ

Публикувано на

obraz_28Център АЛОС участва във фестивала „Включи града“ в Бургас с уъркшоп за художествени инсталации на открито. Заедно с ученици и преподаватели от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен, между 12 и 14 юни 2015 г. беше изградена впечатляваща художествена инсталация в бургаския приморски парк. Автори на инсталацията са Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС, които бяха и водещи на уъркшопа.
Участниците изградиха обемни обекти, които осветиха отвътре. Създаденият по този начин светлинен ефект допълнително засили атрактивността на работата във вечерните часове.
В инсталацията под името „Плаващ образ“ бе заложен и интерактивен момент. Върху отделните обекти бяха изрисувани цветни фрагменти под формата части от букви. Погледнати само от точно определена гледна точка фрагментите изграждат надписа „IMAGE“.
Концепцията е свързана с четенето, което е общата тема на фестивала „Включи града“. Конкретната идея препраща към игра с възприятията на съвременния свят, които са свързани много повече с визуалното изображение и все по-малко с писаното слово.
Работата на младите художници съвместно с екипа на Център АЛОС се превърна в атракция за жителите и гостите на Бургас. За това спомогна и подредената в непосредствена близост до инсталацията изложба „ГрадАрт“. Изложбата представя широкоформатни фотографии на инсталации, осъществени в аналогични на този уъркшопи с ученици от различни художествени гимназии, в градската среда на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово и други български градове.
Събитието е в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ и е свързано с усилията на Център АЛОС за повишаване на видимостта на художествените училища от различните части на България чрез участия в събития от местните културни календари.
Реализацията на уъркшопа се осъществи с подкрепата на Фондация Америка за България и Община Бургас.

Видео:

Снимки: