Там край реката

Публикувано на

tam_krai_rekata_25От 19 до 21 юни Център АЛОС организира уъркшоп за лендарт с ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”- Русе. Реализацията е част от учебно-творческата практика на учениците от VIII клас и е осъществена в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Уъркшопът се проведе на брега на река Дунав. Участниците работиха предимно с намерени на място естествени материали, като камъни, листа, клони и пясък, с които създадоха атрактивни художествени инсталации, съобразени с даденостите на ландшафта. Също така, с помощта на подготвени по-рано дървесни кори и дъски, младите артисти изградиха два впечатляващи художествени обекта – огромни врата и стол, които ситуираха като скулптури край брега на реката.

Настоящото събитие е първият от предстоящата поредица уъркшопи в Русе, които апробират функционирането на методическата система „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ в рамките на учебно-творческата практика на училищата по изкуствата. Подобна апробация вече бе осъществена веднъж, в художествената гимназия в Трявна през април. Втората част от реализациите в Русе ще бъде през месец септември, когато екипът на Център АЛОС ще проведе обучения за художествени инсталации, кинетично и интерактивно изкуство, видео арт и функциониране на художествения контекст. Идеята е обученията да обхвата абсолютно всички ученици от художествените специалности на училището по изкуствата в града.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ реализира от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео:

Снимки: