Z ФЕСТ 2015 – ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА И ТЕХНОЛОГИИ

Публикувано на

thumbZ ФЕСТ 2015

ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА И ТЕХНОЛОГИИ

„Z ФЕСТ“ е инициатива на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ, която търси пресечните точки между развитието на съвременните изкуства и новите технологии.

Ако координатните оси Х и У отразяват измеренията на плоскостта, то оста Z отразява визията в дълбочина. Дълбочината на човешкото развитие през вековете е кодирана в изкуството на всяка една епоха и култура. За да усетим дълбочината на съвременния свят, неминуемо трябва да срещнем съвременните технологии.

Идеята е всяко издание на фестивала да бъде тематично и практически обвързано с актуална към момента нова технология. Ще се изследват възможните ѝ приложения за целите на изкуството, като инструмент в артистичните практики.

Първият „Z ФЕСТ“ се проведе на 9 май 2015 г. в старото трамвайно депо „Клокотница“ в столицата. Водещата тема бяха дроните.

Дронът е безпилотен летателен апарат, управляван дистанционно. Разработен е за военна употреба, но през последните години започва да навлиза и в гражданската сфера. Важен момент за приложението на дроните е практиката да се оборудват с камери, с които да заснемат кадри от висока гледна точка. В комбинация с възможността да достигнат до трудно достъпни места, те се превръщат в технология с изключително широко приложение, от която неминуемо се възползва и изкуството.

„Z ФЕСТ“ представи разнообразни артистични гледни точки, инспирирани от идеята за погледа през камерата на дрона. Основният акцент бе видео арт изложбата „По покривите на София“, която отрази резултатите от два уъркшопа, базирани на дрон технологията.

В уъркшопа „SOFIA ROOFS“ съвместно работиха видео артисти и дрон оператори. Целта бе да обменят практики и гледни точки по отношение на възможните приложения на дроните в технически и артистичен план. Водещ бе Рене Беекман – един от основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия.

Другият уъркшоп – „Поглед отгоре“ бе в рамките на образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ В него участваха ученици от национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Te създадоха видео творби, базирани на заснети с дрон кадри на София.

Освен резултатите от творческите ателиета, в „Z ФЕСТ“ се презентираха възможностите на дрон технологията, като за целта бе осъществена и нагледна демонстрация.

Съществен момент от програмата бе представянето на проекта „Депо за градски дизайн“, който отвори дискусия за бъдещето на трамвайно депо „Клокотница“ и възможностите то да се превърне в зона за култура.

„Z ФЕСТ“ завърши с аудиовизуален сет със смесване на живо на музика и видео на заснети с дрон кадри на София.

Участници:

Ангел Чобанов, Бояна Павлова, Добрин Атанасов, Красимир Терзиев, Лъчезар Спасов, Лидия Александрова, Марина Стоянова, Мира Светославова, Цветан Вакарелийски

 

Дрон оператори:

Делчо Делчев, Емил Михов, Тихомир Недев

 

Линкове:

Репортаж по БНТ1

Публикация в Timeart

 

снимки:

Проектът се финансира от Фонд за иновации в културата с подкрепата на:

FIC_file1

Със съдействието на:

twistedstars-logo