Римски турнири в Базиликата

Публикувано на

Още в Древен Рим са прилагали силата на игрите, за да люлеят публиката и да тренират бойни умения в легионерите.

Специално за Епископската базилика на Филипопол – Пловдив разработихме от кожа и стъкло възстановки на 4 настолни игри от римско време. Базиликата е дом на най-големите цялостни мозайки от Античността и ранното Средновековие. В игрите вплетохме изображения на цветя и птици от подовите мозайки на Базиликата. Екзотичните птици показват изтънчеността на естетическия вкус на римляните и размахът на търговските им връзки, простиращи се в задсахарска Африка и Индия, далеч отвъд пределите на Римската империя. Археолозите считат, че украсяването на мозайките с птици в над 100 пози, сред които и екзотични птици, които не се срещат в България е символ на Райската градина.

Римският шах „Рота“ е познат из цялата Римска империя. Коженото му игрално табло сме украсили с избрани от мозайките кантарос, лоза и бръшлянови листа – антични символи на безсмъртието и Извора на живота. Ориенталска игра „Маделинет“ декорирахме с екзотични птици и цветя от мозайките на Базиликата. Римският шах „Терни лапили“ е прадядото на Морския шах, познат днес като игра на хиксове и нули. За него специално изработихме кожени пулове, гравирани с африканска токачка и индийски паун от мозайката. Играта Алкерк е тактическа настолна игра  със средиземноморски произход. Нейни рисунки-графити са намерени на крепостната стена на Плиска.

На 5 и 6 март проведохме в Базиликата 4 турнира с хилядолетните игри. Състезаваха се ученици от ОУ „Драган Манчов“ – Пловдив.

Инициативата е с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ на домакините ни Епископската Базилика на Филипопол – Пловдив. Игрите и турнирите са част от програмата ни „Образование чрез изкуство“.

Снимки АЛОС, екип на ОП „Старинен пловдив“ и www.plovdivmosaics.org