Базиликата е дом за птици

Публикувано на

Епископската базилика на Филипопол – Пловдив съхранява най-големите цялостни мозайки от Античността и ранното Средновековие. Изпъстрени са с геометрични орнаменти, цветя, български и екзотични птици. Наличието на 8 вида птици, които не се срещат в България показва изтънчеността на естетическия вкус на римляните и размахът на търговските им връзки, простиращи се в задсахарска Африка и Индия, далеч отвъд пределите на Римската империя. Археолозите считат, че украсяването на мозайките с птици в над 100 пози, сред които и екзотични птици, които не се срещат в България е символ на Райската градина.

Вдъхновени от райската градина на Базиликата, подготвихме специално творческо-образователно ателие „Базиликата -дом за птици“, което да помогне на пловдивските пернати обитатели. С ученици от  ОУ „Драган Манчов“ – Пловдив поговорихме за зимуващите в градовете пойни птици и опасностите, които крият ниските температури и трудното намиране на храна. И как всеки от нас може да помогне на птиците. В ателието създадохме рециклирани хранилки за птици от пластмасови бутилки, които изрисувахме с пици и орнаменти от многовековните мозайки на базиликата. 

Инициативата е с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Ателието е част от програмата ни „Образование чрез изкуство“. Можете да поръчате хранилки или ателие на 08797932005 и office@alos.bg

Снимки АЛОС