Турнир с Манкала

Публикувано на

Регионален исторически музей – Кюстендил е първият музей, партньор в програмата ни  „Образование чрез изкуство“. с които разработваме исторически настолни игри и провеждаме турнири с тях. През годините сме имали много общи инициативи, като образователни помагала, оборудвали сме с хилядолетни настолни игри Рота, Дама и Алкерк музея за детски и семейни турнири.  

Специално за тях, заедно с историка Мирослава Таскова, дизайнери и занаятчии сме изработили дървена и кожена възстановка на кюстендилската праисторическата игра тип „Манкала“.  От енеолитно селище на около 6800 години.

Тази година, благодарение на подкрепата на програма ВРЧКО на Национален фонд „Култура“ изработихме още кожени възстановки на играта „Манкала“ и ги дарихме за детските и семейни образователни програми на музея. Те са леки и се свиват в кесийка, удобни за носене и игра навсякъде. Сега вече могат да провеждат и изнесени турнири, вкл. на открито в музейния двор и на гости в училища.

На 23 август проведохме работилница за ръчна изработка на играта с турнир. Включиха се деца от местната ДГ „Слънчице“, които месиха глинени пулчета, рязаха, лепиха, низаха и създадоха своя игра по образец на кожената ни възстановка. Заниманието приключи със състезателен праисторически турнир .

Можете да следите съботните традиционни музейни работилница с деца и да се включите лятото в игрови турнири с настолните игри от Древността, Античността и Средновековието.