„Стари снимки с нови хора“ в Ямбол

Публикувано на

По повод „Св. Дух“ – празника на Ямбол изненадахме ямболии и гостите на града с вълнуващо фотоколажно ателие „Стари снимки с нови хора“ пред Безистена. С помощта на фотоколажна техника, в стари снимки, предоставени от Държавен Архив „Ямбол“ и Регионален исторически музей – Ямбол пренесохме участниците в ателието в градския облик от миналия век. Снимахме всички желаещи на фона на зелен екран, на място ги колажирахме в избрана от тях снимка, която после си взеха принтирана за спомен.

Ателието беше съпътствано от 15-минутен филм „В Ямбол през пролетта“ и изложба на архивни фотографии от Ямбол, част от които са дигитализирани от стъклени плаки и бяха показани за първи път от Държавен архив Ямбол.

Най-много желаещи имаше да се качат на борда на самолет на откритата през  1972 г Аерогара „Ямбол“ и да полетят до София или Бургас. Поседнаха на пейка в градския парк, който още през 1925 г. градинарят Руси Хайдутов лека-полека с много любов, вещина и подкрепа го превърнал в третата по големина и значимост градина в Царство България, съизмерима с европейските градини по онова време. Други се снимаха на площада пред строеният през 1509 г. Безистен – единственият закрит базар в България от Османско време. Снимаха се пред хангара на ямболския цепелин, Помещавалият се в него дирижабъл L59 е един от двата най-големи цепелина на Германия през Първата световна война. Участваха в певчески конкурс през 1940 г. с ямболската диригентка Люба Бояджиева. През 30те години на ХХ век бяха капитани на футболен клуб „Ботев“ – Ямбол и почакаха на ЖП гарата и се попързаляха с шейна по замръзналата Тунджа. Много трогателна беше срещата ни с човек, който случайно позна баща си на стара снимка на ямболската къпалня. За нас беше удоволствие, да го колажираме във фотографията редом до баща му.

Радваме се, че празнувахме заедно и че с фотоколажите потопихме участниците в интересното минало на Ямбол.

Благодарим за поканата на Община Ямбол и КИЦ Безистена. Фотколажното ателие е част от програмата ни „Образование чрез изкуство“.