Лети с птиците

Публикувано на

На 10 май 2022, отбелязахме Световния ден на мигриращите птици с новата интерактивна игра „Лети с птиците“ и игрови турнир. Тя беше специално създаденa за Националния природонаучен музей при БАН като образователна интерактивна постоянна част от експозицията. Играта кани посетителя на музея да полети по миграционните пътища над България за 2 минути.

            Всеки може да си представи например че е пеликан, кръстат орел, щъркел или друга любима мигрираща птица и да поеме своя път на север към местата за гнездене и после наобратно на юг, за да прекара зимата на топло. Трасето представя двата главни миграционни пътя на птиците между Европа и Африка през нашата страна – Виа Понтика и Виа Аристотелис. Навигирайки сам топчето-птица, играчът се стреми да избягва дупките-опасности, осеяни пред него. Такива са лов и бракониерство, автомобилен трафик, отрови, хищници, измежду които може би най-опасни са домашните котки…

По време на турнира се постави рекорд за бърз прелет по Виа Аристотелис. Деян, наречен шеговито „фитнес-пеликан“ успя да мине трасето за 22 секунди. Това наричаме летящ старт на играта! Нека и занапред да й е весело и игриво в новия й дом на втория етаж на музея в зала Птици.

В двете зали с птици може да видите представители на много от видовете грабливи, водолюбиви и пойни птици, които мигрират ежегодно, като изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд, розов пеликан, червеногърба сврачка, черногърбо и ориенталско каменарче, качулат корморан, алпийски бързолет, жерав и др.

 

Интерактивният експонат е създаден от екип на АЛОС: Росица Маринова (автор), Диляна Такова–DeeMight (илюстратор), Любен Кулелиев (технически проект и конструкция)  с научната консултация на доц. Петър Шурулинков от НПМ-БАН и с финансовата подкрепа на програма „Култура“ 2022 на Столична община.

Интервю – БТА

Дизайнът и изработката на образователни интерактивни игри е част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“ изпълнявана в над 20 музея в страната.