Нов живот в КЕВИС

Публикувано на

„Нов живот“ е темата на седмото издание на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство КЕВИС. Инициативата стартира през 2015 г. и в нея, през годините вземат участие художници от Германия, Франция и България.

Симпозиумът търси пресечна точка между съвременното изкуство, природните дадености и занаятчийските традиции, представяни в Етъра. В центъра на творческите търсения е поставена реката и използването на силата на водата в занаятите. Акцент е и симбиозата на произведенията със заобикалящата среда.

Между 24 и 30 юли в Етъра се събраха и твориха преподаватели и студенти от Софийския университет, „Великотърновския университет и Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Специално благодарим на асистентите ни – бивши и настоящи ученици от художествените гимназии в Трявна и Пловдив, за помощта при изработването на творбите.

Темата „Нов живот“, от една страна, препраща към постепенната нормализация след двугодишната пандемия. От друга страна, се свързва с използването на бракувани части от експонати и водни съоръжения на музей Етър като материали за артистична работа.

Благодарим на домакините ни Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и  на партньорите ни катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет и сдружение „Изкуство в действие“. Както и за съдействието на фирмите „Загорка“ АД, ВАС- Габрово, Месарница Радеви и Пулсар – Габрово.

Изданието на КЕВИС за 2022 г. е част от годишната програма на Център АЛОС, която се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Още за авторите и произведенията в Култура ON AIR

 

Анна Цоловска – Предачка

Дилян Ангелов – Кошер

Деян Боев – РазпилЯни от вятъра

Добрин Атанасов – Дебела червена линия

Добрин Атанасов – След новия живот

Добрин Атанасов и Любен Кулелиев – Непоносимата лекота на битието

 Добрин Атанасов и Любен Кулелиев – То все пак се върти V

Доротея Челниева – Пеpпендикулярно време

Кристиян Димитров – Змиица/Змиъ

Любен Кулелиев – То е живо

Марина Кулелиева – Без заглавие

Майа Антова – Някога и тук е имало живот

Младен Младенов – Респективни пространства

Никола Кулелиев – Водни руини

Росица Маринова – Обратно на течението

Росица Маринова – Риба по етърски

Станимир Веселинов – Два букови клона