Програма „Литература“ 2022

Публикувано на

През 2022 ще разгърнем артистична програма на АЛОС с 11 авторски събития в 4те основни направления Литература, Театър, Художествено образование и Социализация на културното наследство.

Литературната ни програма за годината предлага 2 нови книги, дело на АЛОС: „Трохи на хартия“ и Каталог „КЕВИС“.

„Трохи на хартия“ е сборник кратки стихове на Марий Росен, който излезе от печат краят на миналата година. Сега предстои официално представяне на книгата на бял свят, със среща автора и илюстраторката Александра Георгиева. Художничката РосМарин Rossmarin подготвя за откриването картини, вдъхновени от стиховете на Марий. Картините ще са в синхрон с посланието на всеки стих.

„ Свят му се вие
на света
да се върти
около всеки“

Марий Росен

Следете ФБ страницата ни за повече информация за предстоящата среща на живо, с книгата, картините и авторите. Заповядайте.

Каталог „КЕВИС“
Каталогът ще представи произведения от 7-те издания на Ежегодния международен симпозиум за кинетично изкуство КЕВИС, организиран от АЛОС с партньорството и домакинството на Регионален Етнографски музей Етъра – Габрово (2015-2021)

В едно издание сме подбрали произведения на автори от България и чужбина. До сега в симпозума са се включили 41 автора, от България, Германия и Франция, част от тях преподаватели по различни форми на изкуства в 8 университета.

Симпозиумът търси пресечна точка между съвременното изкуство, природните дадености и занаятчийските традиции, представяни в Етъра. В центъра на творческите търсения е поставена реката и използването на силата на водата в занаятите. Акцент е и симбиозата на произведенията със заобикалящата среда.

Годишната програма на АЛОС за 2022 г. се изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.