Време за слива

Публикувано на

За седма поредна година създаваме художествени инсталации специално за Българския фестивал на сливата – Троян. За целта, в периода 17-19 септември 2020 проведохме уъркшоп с ученици от троянското художествено училище „Проф. Венко Колев“. Водещ на обучението и и автор на инсталацията – Любен Кулелиев.

Тази година кръстихме произведението „Време за слива“. С наподобяващите пясъчни часовници обекти, разположени по моста, искаме по шеговит начин да насочим вниманието към запазването на важните неща, които имаме. Такива са например ценностите и традициите на троянския район свързани с отглеждането и производството на продукти от сини сливи. В детайли от инсталацията са вмъкнати елементи от чиста вата, които препращат към актуалната за момента ситуация за предпазване от опасния вирус. Считаме, че изкуството е най-добрия начин да привлечем вниманието към тези важни въпроси.

Инициативата е част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Благодарим за подкрепата на Ротари клуб Троян и Фондация Америка за България.