Нишки в бяло, нишки в червено

Публикувано на

За пореден път Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ беше домакин на уъркшоп за художествени инсталации, организиран от сдружение АЛОС. Изявата е част от творческата практика на учениците, в чиито рамки за поредна година АЛОС провежда практически обучения в различни области на съвременното изкуство. Осъществяването ѝ бе в периода 8- 11 април 2019 г. Инициативата е част от дейностите на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

В уъркшопа тази година участваха ученици от 10 клас в специалностите „Дърворезба“ и „Интериорен дизайн“. Използваните материали са традиционни за практиките на Център АЛОС. Те включват дървени летви и прежда, с които младите артисти изградиха модулни художествени конструкции, които подредиха като контрапункт на една от дървопластиките в двора на училището.

Инсталацията е част от подготовката на първия Art School Fest, който ще се проведе на 5 май в училищния двор. В него вземат участие изпълнители като Митко Таралежков, Ша-Ша и Ехо Балкан Самба. Фестивалът е част от второто издание на „Дните на дърворезбата“ – сравнително ново местно събитие, чиито съорганизатор е художествената гимназия, съвместно с Община Трявна.