Освободителите на Кюстендил

Публикувано на

Фотоколажно ателие „Освободителите на Кюстендил“

С какво е бележита датата 29 януари 1878 г.? Как се помни история?

Екипът на Център АЛОС разработва методика за въвличане на участници от публиката в  творчески процес, който да доведе до затвърждаване на знания, емоционално обвързване и формиране на отношение към историческото ни минало. Фотоколажното ателие чрез средствата на дигиталната фотография и фото-монтаж пресъздаде атмосферата и духа на Освобождението на Кюстендил от османско владичество.

Ателието, съпътствано с фотоколажна изложба се проведе на 18 януари 2019 г. в Регионален исторически музей – Кюстендил по повод 143 години от освобождението на града. За фотоколажите бяха използвани фотографи, картини и експонати от музейния фонд на нашите домакини.

Всички участници е в ателието, дори и най-малките – децата от детска градина „Слънце“ застанаха редом до емблематични за града личности и участваха в боеве и героични събития. Снимаха се в компанията на Ильо Войвода, с офицерите на IV Улански Харковски полк, с четници и опълченци. Понесоха се назад във времето на новоосвободения Кюстендил, на фона на стария град. Създадените неповторими фотографии, принтирани на момента участниците отнесоха със себе си за спомен.

Екип на Център Алос

  • Любен Кулелиев (фотограф)
  • Боян Бахрин (фотомонтаж)
  • Росица Маринова (модератор на идеите на публиката).

Ателието и изложбата „Освободителите на Кюстендил“ са част от  образователната програма на Център Алос „Образование чрез изкуство“ – поредица изложби, фотографски и артистични ателиета в музеи. Настоящото фотографско ателие е част от проект „Сподели историята“, съфинансиран от  Общинска фондация „Пловдив 2019“ и е част от програмата за  Европейска столица на културата 2019.