ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА

Публикувано на

Център АЛОС е партньор в организирането на изложба на бивши възпитаници на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Monev Gallery / Сердика център в София.

Изявата стартира на 25 април 2017 г. Целта ѝ е да бъдат представени многобройните възможности и посоки на реализация в областта на културата, на поколенията завършили Тревненското художествено училище, през призмата на актуалните им творчески постижения и кариерни развития. Търсената визия далеч не се ограничава само до типичните области на професионална реализация, свързани с изучаваните специалности: „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Тя включва и нетипични за училището изкуства и области на реализация, както и такава, в полето на средното и висшето образование по изкуства и култура в Република България. По този начин се представя широкият обхват и интердисциплинарният характер на предлаганото професионално образование, което отговаря на различни обществени потребности с оглед на появяващите се нови предизвикателства през XXI век.

Изложбата показва актуални произведения на няколко поколения артисти, завършили художественото училище в Трявна, които понастоящем работят в различни творчески посоки в целия диапазон на изкуството. Сред участниците са:, Орфей Миндов, Георги Минчев, Венелин Шурелов, Николай Нинов

Добрин Атанасов, Младен Младенов, Ненчо Ненчев, Стелиян Стелиянов, Диана Василева, Иван Ушев, Генчо Гоев, Никифор Апостолов, Адриан Новаков и др. Специално място в експозицията е отделено на една от последните творби на проф. Кънчо Цанев.

Паралелно с изложбата е учреден клуб на възпитаниците на Тревненското художествено училище. Идеята на клуб „Тревненска школа“ е да събере изявени възпитаници на училището, с цел както подпомагане, популяризация и поддържане на високия имидж на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и на развитието на нейните възпитаници, така и взаимен обмен на информация, контакти и споделяне на възможности.

Изложбата е под патронажа на заместник-министъра на културата на Република България проф. дфн Боряна Христова.