SOFIA ROOFS

Публикувано на

Sofia_Roofs_01 (31)Приключи организираният от Център АЛОС и Сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ уъркшоп за колаборации между дрон оператори и видео артисти. Между 13-ти и 15-ти март в Лабораторията за градски дизайн на Трансформатори няколко екипа работиха по създаването на видео творби, базирани на използването на дрон технологията за заснемане на различни части на столицата от висока гледна точка. Името на уъркшопа бе SOFIA ROOFS, а осъществяването му се реализира в рамките на проект „По покривите на София“. Водещ на заниманията бе Рене Беекман – един от основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства” в Националната художествена академия.

loga_Alos_transform

Целта на инициативата е дронисти и артистите да обменят практики и гледни точки по отношение на възможните приложения на дрон технологията в технически и артистичен план. Предвид факта, че използването на безпилотни летателни апарати за видеозаснемане е сравнително ново и все още не е придобило масовост, идеята на проекта е да се изследват вариантите за приложение на въпросната технология за целите на изкуството.

За осъществяване на артистичните идеи на участниците, от високи гледни точки бяха заснети различни части на столицата, като бившето тртамвайно депо „Клокотница“, сградата на Университета за архитектура, строителство и геодезия, паметникът пред НДК, части от Борисовата градина и индустриалните зони около Сточна гара, строежи и вътрешни дворове в централната градска част. На тази база художниците развиха своите концепции и изведоха впечатляващи видеа.

Видеотворбите създадени в резултат от уъркшопа ще бъдат представени в обща изложба през месец май 2015 г., като водещо събитие на Фестивала за съвременни изкуства и технологии  „Z фест“ в старото трамвайно депо „Клокотница“.

проект „По покривите на София“ финансиран от Фонд за иновации в културата с подкрепата на Асоциация за развитие на София.

Видео:

снимки:

FIC_file1