ДРУГИ ПРАКТИКИ

Публикувано на

drugi_praktiki_39Център АЛОС организира в Русе поредица от уъркшопи в различни области на съвременното изкуство с участие на ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Инициативата е част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Реализацията ѝ бе в периода 1 – 4 септември.

Център АЛОС организира подобни мероприятия с ограничен брой участници от 2011 г. в редица училища по изкуствата и културата в цялата страна. В настоящата инициатива обаче са включени заедно всички ученици от художествените специалности в Русе. Целта е да се апробира функционирането на създадената от Център АЛОС методика в условията на учебно-творческата практика на тези училища. Подобна апробация вече бе осъществена веднъж в художествената гимназия в Трявна през април т.г.

Идеята на проекта за запознаване с ключови изразни форми в съвременното изкуство се осъществява в тематични творчески ателиета, съобразени с възрастта и възможностите на участниците. Основните дейности са изведени извън традиционната учебна среда и са локализирани в двора на Малката сграда на русенското училище, както и в централната градска част на град Русе.

Началото на реализациите с русенското училище започна още през пролетта с учениците от осми клас. С тях, екипът на Център АЛОС осъществи уъркшоп за лендарт на брега на река Дунав. Там участниците, с помощта на намерени на място естествени материали (камъни, клони, пясък, листа…), създадоха произведения, съобразени с даденостите на конкретното място.

В настоящия етап деветокласниците се занимават с художествени инсталации и овладяване на средата. Посредством тръби, тел и текстилни материали, те създадоха художествени обекти, които бяха инсталирани в зелените площи пред Доходното здание в града. Обектите са осветени отвътре и са атракция за жителите и гостите на Русе.

Десетокласниците се занимават със създаване на интерактивно кинетично изкуство. Работите им, които включват в себе си реално движение и изискват намесата на публиката, за да функционират, понастоящем са експонирани пред русенската художествена галерия.

Учениците от единайсети клас се занимаваха с дигитална фотография и фотоколаж. Те работиха в компютърната зала на училището по изкуствата, но творбите им бяха представени публично по време на финалната презентация на уъркшопите в художествената галерия на град Русе.

Обучението на дванайсетокласните включва запознаване с основните принципи по които функционира изкуството в обществото. Освен информация за компонентите на художествения контекст, учениците от ХII клас получиха и практическа подготовка за това как се създава творческо CV, портфолио, както и как се изготвя на прессъобщение за артистична изява.

Резултатите от работата на всички уъркшопи бе представена на 4 септември в Художествена галерия Русе.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Община Русе.

вРЪЗКИ:

Художествена галерия – Русе

Видео:

Снимки: