Нощ на музеите и галериите 2015

Публикувано на

Night_Plovdiv_19Вече по традиция Център АЛОС взе участие и в тазгодишната Нощ на музеите и галериите в Пловдив. В настоящото издание на „Нощта“, проведено на 11 и 12 септември АЛОС реализира поредица от изяви в две различни локации:

На 11 септември в Музея на авиацията на летище Крумово, екипът на сдружението проведе уъркшоп за дигитална фотография с участието на ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив. Възпитаници на училището от специалност „Грим и перуки“ специално гримираха гости на музея за снимка на фона на изложените самолети. Фотографиите бяха обработвани и принтирани намясто, така че всеки снимал се да може да получи фотографията си веднага. Също така посетителите имаха възможност да изпробват и да се снимат с костюми и шлемове на летци – част от експонатите и архива на музея.

Специално за „Нощта“, Център АЛОС и екипа на Музей на авиацията – Крумово разработиха семейна игра „Летец-откривател“. Съвместният продуктът дава възможност на посетителите да открият интересни факти за българската авиация чрез игра и съпреживяване.

Освен организацията на уъркшопа Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС изградиха и светлинна инсталация между изложените в откритата част на музея самолети, с цел те да бъдат артистично осветени и видими за публиката и в нощните часове. Специално за случая, центърът изработи образователна игра, насочена към най-малките посетители и техните родители, с цел да ги запознае с предназначението и характеристиките на изложените експонати.

На 12 септември на страничната фасада срещу Занаятчийски център „Бакалова къща“, (ул. Д-р Чомаков 9) в стария град на Пловдив Център АЛОС представи Прожекции на видеа и панорамни виртуални турове от художествени акции, проведени от сдружението с участието на ученици от училища по изкуствата и културата в страната. Презентираните реализации са част образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, която вече няколко години се стреми да допълни и разшири подготовката в областта на визуалните изкуства, получавана в художествените гимназии.

Участието на Център АЛОС в Нощ на музеите и галериите 2015 се осъществява с подкрепата на Фондация Отворени изкуства и Фондация Америка за България

Снимки: