2 Награди ИКАР за постановка на Център Алос

Публикувано на

Mariy s Ikar2Две награди ИКАР за 2015 г. спечели продуцираният от Център АЛОС спектакъл „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел. Режисьорът Марий Росен взе наградата за режисура, а актрисата Ана Вълчанова – за водеща женска роля.

Марий Росен завършва режисура в класа на Стоян Камбарев и проф. Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2000 г. Сред театралните му постановки са: „Нещастните усилия на любовта“ по Шекспир, Театър „Ла Страда“, „Лунни ангели“ – авторски спектакъл, Театър 199, „Сесил“ от Жан Ануи, „Пластилин“ от Василий Сигарев, „Тест“ от Елин Рахнев, Сатиричен театър „А. Константинов“ и др. Освен като режисьор има изяви като актьор в спектакли за драматичния и куклен театър. Инициатор и режисьор на пърформанси в алтернативни пространства „Раждането на новото слънце“ и „Бленуване“. Заедно с режисьора Валерия Вълчева работят над проектите „200 000 години“ – театрален пърформанс по Чехов; „Дълбоко високо“ по текстове на Рембо и Метерлинк; „Трагедия за Ромео и Жулиета“, създаден специално за GoATMILK Festival в село Бела Речка и „Хамлет“, осъществен в Националната художествена академия.

Ана Вълчанова завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Николай Люцканов през 1990 г. През същата година дебютира в ролята на Тя в „Асансьорът“ от Георги Марков на сцената на Театър „София“, където работи до 2006 г., а след това става част от трупата на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“. Сред театралните й роли са Алма в „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс, Довереницата в „Шест лица търсят автор“ от Луиджи Пирандело, Розалинда в „Напразните усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, Доктор С в „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик- Еманюел Шмит, Кристин във „Вечеря за тъпаци“ от Франсис Вебер, Георгина в „Родован III” от Душан Ковачевич, Лудичката в „Тапетите на времето“ по Константин Илиев, Клеопатра в „Карнавал“ от Камен Донев и др.

ekip-ikar

Пол Зиндел пише пиесата „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ през 1964 година, неговата първа и може би най-успешна пиеса. Нейната премиера на театрална сцена е през същата година, а през 1971 е поставена на Бродуей и получава наградата Пулицър. Следващата година Пол Нюман режисира филм по текста на Зиндел, в ролята на Беатрис е актрисата Джоан Удуърд, която получава награда за главна женска роля на фестивала в Кан.
Списание Варайъти дава много висока оценка за майсторството на Пол Зиндел: „Неговата драма комбинира моменти на болка, трогателност, красота и надежда. Това е най-завладяващата драма от този вид след „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс.“
Влиянието на гама лъчите върху лунните невени
от Пол Зиндел

Превод: Аспарух Дончев
режисьор: Марий Росен
Сценограф: Петя Боюкова
асистент сценограф: Мирела Терзийска
Композитор: Константин Тимошенко
интерактивна инсталация: Албена Баева
Снимки: Петя Боюкова
участват: Ани Вълчанова, Ива Вълкова, Петя Денева, Нели Монеджикова, Искрен Петков и София Бобчева (глас).

Представлението е осъществено с подкрепата на Министерство на Културата на Република България и със съдействието на: „О-о! алтернативни пространства за съвременна култура в града“, Агенцията за недвижими имоти „Явлен“ и Асоциация за свободен театър.

Продуцент: Център за неформално образование и културна дейност АЛОС