Троянски кон

Публикувано на

Warning: Use of undefined constant PP_SETTINGS_TYPE - assumed 'PP_SETTINGS_TYPE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/alosbgco/public_html/site/wp-content/plugins/panopress/panopress.php on line 626

Warning: Use of undefined constant PP_SETTINGS_TYPE - assumed 'PP_SETTINGS_TYPE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/alosbgco/public_html/site/wp-content/plugins/panopress/panopress.php on line 638

Warning: Use of undefined constant PP_SETTINGS_TYPE - assumed 'PP_SETTINGS_TYPE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/alosbgco/public_html/site/wp-content/plugins/panopress/panopress.php on line 539

Изложбата представя произведения на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян. Паралелно с това, публиката ще може да види и резултатите от уъркшоп за художествено овладяване на пространството, с участието на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София.

Реализациите са в рамките на художествено-образователния проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Проектът инициира създаването на образователна платформа в областта на съвременното изкуство. Вече втора година в неговите рамки се провеждат уъркшопи, презентации и изложби, които целят да подпомогнат художественото образование в България, като запълнят някои липси в институционалната учебна система чрез неформални образователни практики.

Заглавието на изложбата е своеобразна игра на думи, която от една страна препраща към митологията, а от друга прави алюзия с името на град Троян, където учи едната част от участниците.

В концептуален план, се търси иронично преплитане на сюжета от митологията с контекста на образователната ситуация. Със заниманията си в рамките на проекта, младите артисти метафорично вкарват „троянския кон“ на съвременното изкуство в традиционно консервативната образователна система.

В изложбата са включени атрактивни интерактивни произведения, в които основни изразни средства са движението и светлината. Представляват кинетични инсталации в чието функциониране възлово място заема участието на публиката. Освен тях, изявата представя и фото документация във вид на широкоформатни принтове на работи, създадени по време на реализираните уъркшопи в троянската художествена гимназия през изминалата година.

Уъркшопът, който съпътства изложбата дава възможност на участниците да експериментират с разнообразни, нетрадиционни за класическото изкуство материали, като торби за отпадъци, въжета, предмети от ежедневието. В него, участниците от „Св. Лука“ ще овладеят художествено част от изложбената площ на софийското училище.

Проектът се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Връзки:

Факти.бг

actualno.com

панорама:

снимки: