Локация Център

Публикувано на

BANER2Завърши третото издание на културните събития „Локация Център“ в Габрово. През тази година център Алос бе съорганизатор на инициативата, съвместно със сдруженията „Артерия“ и „Мечти и отбори“.

„Локация Център 2013“ включи поредица от културни изяви с фестивален характер в Габрово, Трявна и редица населени места в региона. Между  19 и 29 септември автори от цялата страна, представиха свои проекти в областта на визуалните изкуства, музиката, литературата и киното. Основните цели на инициативата са свързани с изграждане на траен интерес към съвременното изкуство и култура, формиране на публики и провокиране на креативно мислене в областта на културата, бизнеса и туризма в района на Централна България.

Основни акценти в програмата на събитията бяха изложбите „Букурещкият Хайд Парк“, част от Sofiа DesignWeek 2013, „URBAN ART THERAPYя“ – част от SofiaArchitectureWeek 2012; илюстрации по сонетите на Шекспир на Кольо Карамфилов; изложба на Калоян Илиев – Кокимото; инсталация от „Водна кула арт фест; изложба „реСтрат“ по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ със съпътстваща акция на ученици от художествената гимназия в Трявна; представянето на филмова селекция от „Бидон филм“ и началото на инициативата „Кино без салон“ в Габрово; пърформансите „ДНК на думите“ на Албена Баева и Иванка Могилска, и „Поезия с брашно и рисунка“ на Хлебна къща Св. Христофор“; музикално-поетичния пърформанс на Калин Терзийски и Тома Марков и др. Под общото заглавие „Мискини всякакви“, в „Локация Център 3013“ представиха авторски концерти бардовете Красимир Йорданов, Светлана Комогорова – Комата, Невен Кидеров, Емил Ангелов, Иво Георгиев. Концерти изнесоха също групите: „Мискините“, „Лоши петли“, „REBELITES“, дует „Хастар“, сборна формация Цветомир Цанков, Светозар Колев, Дора Тодорова. Важно събитие в рамките на програмата бе форумът „Селото, като културно звено“, който се проведе в село Ганчовец.

Културни събития „Локация Център“  се реализирах с помощта на Фондация Америка за България и съдействието на община Габрово, в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

За повече информация посетете страницата на фестивала във Facebook