Интерактивен танцов спектакъл – „Азамен“

Публикувано на

Премиерa по време на „Панаира на младите“ в Младежки театър „Николай Бинев“

13 октомври, от 19 часа, в камерна зала на Младежки театър “Николай Бинев”.

Художничката Албена Баева и сценографката Петя Боюкова създават компютърна програма и специални безжични костюми, с помощта на които танцьорите записват звуци и думи, модулират ги, контролират ги и така сами композират музиката, на която танцуват.

Предизвикателството – да превърнат телата си в инструмент за създаване на музика и танц едновременно – приемат Александър Манджуков и София Георгиева.

Те използват дигиталните технологии като средство, с което изследват най-старото човешко чувство – любовта, и се опитват да разберат какво се случва, когато излезем от любовния балон, колко лица има любимият човек и можем ли да ги обикнем всичките? До какви отговори стигат, каква история ще разкажат, ще видите на премиерата на “Азамен” – първият интерактивен танцов спектакъл в България.

“Азамен” е последният проект на Runabout project, чиито пърформанси и експерименти в областта на дигиталните технологии, музиката, литературата и импровизацията участват в редица фестивали като Sofia Underground Fest, (2009) „Малък сезон” на театър Сфумато, (2009, 2010, 2011, 2012) и Da-fest, (2009, 2010, 2011).

Албена Баева е художник. Завършва първият випуск на “Дигитални изкуства” в НХА. През 2011 година печели международните награди за съвременно изкуство “Есл” и “VIG”, номинирана е и за награда за съвременно изкуство “База”. Основател е на  Runabout project. Участва в различни международни фестивали и групови изложби в Австрия, Германия, Италия, Румъния и България.

Петя Боюкова е сценограф. Завършва магистратура “Костюмография” в НХА. Работи с режисьорите Марий Росен, Валерия Вълчева, Веселин Мезаклиев, Лео Капон и Красимир Ранков. Съосновател е на Runabout project и участва в пърформансите на проекта още от самото му начало.

Александър Манджуков създава хореография и участва като танцьор в „По пътеката към шосето оттатък реката” – постановка към 8-то издание на конкурса за съвременна хореография „ Маргарита Арнаудова” (2011); “Лош навик” – авторски спектакъл на Ана Митева и Александър Манджуков (2010); „Говори ми” – постановка на Веселин Ранков, Николай Младенов и Светослав Добрев (2009) и други. През 2005 г. участва в международната копродукция “Dance-cross bridge”- Япония/България, представена в Токио, Япония.

София Георгиева участва в десетки международни работни ателиета под менторството и ръководството на световноизвестни хореографи и танцьори като Найджъл Чарнок, Клаус Абромайт, Бако Томас, Такаши Ито и др. “Аз-а-мен” ще е дебют на София Георгиева като танцьор и хореограф.

“Азамен” се организира от Център “Алос”  в партньорство с Младежки театър “Николай Бинев”, Robotev.com и Derida Dance Center. Реализиран е с финансовата подкрепа на “Министерство на културата” и Фондация “Етюд”.

Повече информация за целия проект можете да намерите на www.runabout.eu или на имейл albenski5@gmail.com