ИЗМЕРЕНИЯ НА ЕФИМЕРНОСТТА

Публикувано на

ephimeral_09Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, гр. Трявна беше любезен домакин на първата изява по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. В проекта са заложени поредица от мероприятия с образователен и артистичен характер, които целят да запознаят учениците с основните линии в развитието на модерното и съвременното изкуство.

Изявата в Трявна протече в периода 11 – 12 октомври 2011 г. под общия надслов „Измерения на ефимерността“. Тя включваше лекция за модерните и съвременните тенденции и форми в изкуството, видеопрезентация и уъркшоп в областта на лендарта.

В рамките на уъркшопа възпитаници на тревненската художествена гимназия, съвместно с преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, изработиха впечатляващ по своя брой и мащаб инсталации от природни материали (листа, клони, пръст и др.). Дворът на училището, където бяха изградени произведенията се превърна в своеобразно ателие за ефимерно изкуство. В него учениците получиха възможността да експериментират с нетрадиционни и непознати за тях материални посредници за изразяване на художествените им идеи. В някои от творбите, като изразен материал беше използван дори огънят.

видео:

снимки: