Коледната работилница на Център Алос е готова

Публикувано на

В нея се включиха деца лишени от родителски грижи от дома в кв. Драгалевци, гр. София. Водени от екип арт-педагози на Център Алос създадоха заедно празнична украса за дома и коледни картички, от хартия и природни материали.

Коледната работилница е част от инициираната от Център Алос благотворителна кампания КОЛЕДА В ДОМА. Тя е в унисон с дейностите, развивани от Център Алос за насърчаване на детското творчество и улесняване социалната адаптация на децата чрез средствата на изкуството. Целта на коледната работилница не е манифактура на картички, а да накарат децата сами да си създадат Коледа, да се зарадват на акътът на съвместно творчество и да съумеят да оценят направеното от тях. Програмата на работилницата бе съобразена с в възможностите на децата. Включени бяха някои основни манипулации и техники, като рязане с ножичка, лепене, прегъване, порбиване и изрисуване. Резултатите бяха ного смях, коледна декорация, боядисани детски ръчици и спорове за ножиците и за златните звездички.

Преимущество на този творчески подход е, че по време на работния процес децата натрупват социални умения, учат се да работят в екип, да общуват, да преодоляват конфликтни ситуации и да изразяват идеите си по оригинален начин. Паралелно с това усвояват нови знания и техники свързани с конкретни художествени практики.

Част от картичките бяха изпратени до важни гости като покани за предстоящото коледно тържество, а другата част останаха в изложбения кът в дома.

Център Алос е одобрен по процедура на Столична община за работа с доброволци в домове за деца лишени от родителска грижа с Протокол №22/23.11.2011 г.

Снимки