Мисия Марс

Публикувано на

Щастливи сме да представим новата интерактивна образователна игра „Мисия Марс“. Специално я разработихме за Експозиция Космонавтика на Музея на авиацията – Крумово. – Крумово. Музеят е филиал на Националния военноисторически музей и  представя българските летци, участието им във войните, животът на летищата и историята на българската авиация от зараждането до наши дни. Експозиция „Космонавтика“ представя първите стъпки на човека в Космоса, приносът ни към астронавтиката с над 30 разработки на космическа апаратура и специалната храна за космонавти.

Интерактивната образователна игра „Мисия Марс“ създадохме в унисон с темата. Благодарим за изключително ценната консултантска помощ на Отдел „Слънчева и земна физика“ на Институт за космически изследвания и технологии – БАН.

Ти си космонавтът

Образователната игра провокира посетителя на музея да влезе в ракетата и да стигне до Марс. По пътя ще преодолее много препятствия и предизвикателства, като преминаване през радиационни пояси, пояс с космически боклук в орбита около Земята, срещи с метеорити, увеличена слънчеви радиация и други. Ще маневрира между метеорити, спътници, включително спътниците „1300 години България“ и  „Старлинк“. На Марс ще го посрещнат ледниковите шапки на полюсите, рекордьорите на Слънчевата система: най-големият каньон и най-високият вулкан, прашна буря и убежище в закрити помещения. А може би и нещо друго… Пожелаваме успешен полет до Марс и обратно до планетата Земя.

Принцип на игра

Посетителят поставя пионка-космонавт в плъзгач-ракета, вързана за въже. Чрез опъване на двата края на въжето, играчът придвижва по космическата карта ракетата, като се стреми да следва очертания маршрут до Марс и обратно. Ако играчът не навигира  достатъчно умело и допусне ракетата да премине над дупка-препятствие, пулчето-космонавт пада в нея и губи играта. Падналият космонавт се търкулва обратно до старта и ако е смел има шанс за нов космически полет.

Турнир

Тържественото откриване на играта направихме на Празника на музея на 16 октомври. Много посетители управляваха умело ракетата и успяха да стигнат до Марс. Заповядайте и вие да опитате, в Музея на авиацията – Курмово.

Образователната игра е част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“. Създаването й и даряването й на музея е с подкрепата на програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ на НФ „Култура“.

Photo credit: Музей на авиацията.