Чародея в Русе

Публикувано на

Чародея се развихри и в Русе. Децата от публиката, водени от актрисата Мануела Саркисян и нейната кукла Чародея – пазителката на изгубените приказки, създадоха история, вдъхновена от крайдунавския град и това, че блоковете там се кръщават с имена, не с цифри. Всички заедно бяха съавтори на чудна приказка. Измислиха главен герой да бъде Блок „Илюзия“, в кв. „Илюзия“, на ул. „Илюзия“ №13. Той мечтаел да плува в Дунав, но хората му забранили, за да не разплиска водата и да наводни града. В същото време Блокът, когато бил малък (на 5 етажа), се топнал в реката и решил, че го ухапал крокодил. Оттогава хем искал да плува, хем се страхувал… Накрая обаче успял да победи страха си, който – дали бил реален или илюзия, дори Блок Илюзия не знаел.  

„ПРИКАЗНА МИСИЯ С ЧАРОДЕЯ“

Интерактивна куклена миниатюра

по мотиви от „Граматика на фантазията“ на Джани Родари

Кукломайстор: Лети Живкова

Автор и изпълнител: Мануела Саркисян

Съавтори на приказната история: куклата Чародея – Пазителката на изгубените приказки & участващите деца.

Събитието е част от програмата ни „Насърчаване на четенето“ сред деца. Като естествена част от издателската ни дейност се стремим да пробудим интереса към книгите и да развинтим въображението на малките читатели.

Екипът ни е мобилен и със съдействието на домакини и партньори срещаме Чародея с малките ѝ помагачи в училища, музеи, библиотеки и открити градски пространства в София, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Кюстендил, Враца, Сливен и изобщо в малки и големи градове и села из цялата страна.  

Повече информация на сайта на АЛОС и ФБ. 

Благодарим на децата-писатели и на домакините ни Център за изкуство и култура „БЛОК 14“ за топлото посрещане. Театралната миниатюра в Русе се реализира с подкрепата на НФ „Култура“, програма Възстановяване и развитие на частни културни организации.

Photo Credit: asen.nikolov.artist