Коледа в домa 2011

Публикувано на

Приключи благотворителната кампания „Коледа в домa” 2011

Благодарение на многото малки и големи „подарители”, участвали тази година в благотворителната кампания „Коледа в домa”, център Алос събра 136 кг. детски играчки, книжки, филми и дрешки в партньорство със софийските детски градини ЧДГ „Малки стъпки”, ЧСОУ и ЧДГ „Дрита” и ЦДГ „Лозичка”. Те бяха прилежно сортирани, опаковани и изпратени на деца, лишени от родителски грижи в домове в северозападна България.

С настъпването на празниците успяхме да зарадваме 220 деца, като им поднесохме събраните подаръци и закупените от ЧСОУ и ЧДГ „Дрита” пакетирани лакомства: 65 деца на възраст от новородени до 7 години в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) – гр. Видин; в ДМСГД гр. Монтана – 30 деца на възраст от новородени до 3 месеца, 30 деца от 1 година до 4 години и 15 деца с увреждания между 5 и 7 години; 70 деца в ДМСГД- гр. Враца и 10 деца в Център за настаняване от семеен тип – гр. Лом.

В унисон с дейностите, развивани от Център Алос за насърчаване на детското творчество и улесняване социалната адаптация на децата чрез средствата на изкуството, кампанията включи и занимания в „Коледната работилница”. Деца лишени от родителски грижи от дома в кв. Драгалевци, гр. София, водени от екип арт-педагози на Център Алос създадоха заедно коледна украса за празнично декориране на дома. Участваха също и в ръчна изработка на коледни картички, от хартия и природни материали. Целта на коледната работилница не е манифактура на картички, а да накарат децата сами да си създадат Коледа с много смях, боядисани детски ръчици и спорове за ножиците и за златните звездички.

Преимущество на този творчески подход е, че по време на работния процес децата натрупват социални умения, учат се да работят в екип, да общуват, да преодоляват конфликтни ситуации и да изразяват идеите си по оригинален начин. Паралелно с това усвояват нови знания и техники свързани с конкретни художествени практики.

Екипът на център Алос изразява специални благодарности, към всички родители и деца, които дадоха от себе си и зарадваха дете; към директорите и персонала на детските градини, които подкрепиха инициативата и насърчиха дарителството; към доброволците на център Алос, които като неуморни джуджета разпределиха и опаковаха 136 кг подаръци; към препълнената коледна шейна, която сновеше над софийските задръствания, и към всички, които със своя ентусиазъм, щедрост и неизчерпаема енергия направиха коледата по-добра и детските усмивки възможни.

Снимки