АРТ съседство – Международен младежки обмен

Публикувано на

Art-susedstvoМежду 20 и 30 май 2003 г., в хижа „Артистите“ на Витоша се проведе културен обмен между България и Румъния. Идеята на проекта бе младежи от двете съседни страни да опознаят взаимно културните си прилики и различия чрез средствата на изкуството. Проектът цели да допринесе към подобряване на разбирането и сътрудничеството на балканските общности.

Фокусът бе поставен върху творческия процес на създаване на общо произведение на изкуството, който въвлича участниците в обмяна на идеи, виждания, мнения, похвати, срещи, позиции и търсения. Уединената среда на хижата бе нарочно подбрана, за да извади участниците от контекста на градския живот, носител на културната им принадлежност и да им предостави освободена за изява нова и неутрална територия.

Дейности и резултати

Поредицата от уъркшопи по фотография (с използване на камера обскура) и акционна живопис увлече младежите в създаването на мултимедиен пърформанс. Въпреки че акцентът бе поставен повече върху творческия процес, отколкото на задължителното постигане на резултат с висока художествена стойност, представените в края на проекта пърформанс и изложба бяха положително оценени от многобройната софийска публика. Беше отпечатана и разпространена в България и Румъния брошура, отразяваща работата по проекта.

Партньори на ЦНОКД Алос

„Студио 24“, Букурещ, Румъния

Финансиране

Програма youthEXchange.SEE, Алавида (Allavida)

Някои отзиви

Роси:

„Ако не бях дошла, нямаше да знам какво е камера обскура.“

Моника:

„Много трудно ми беше да изляза от професионалната си театрална подготовка и да спра да „разказвам истории” на сцената. Сега разбрах какво е абстрактен пърформанс.“

вкусно готвещият Ники Костенурката:

„И румънките били хубави!“

снимки