НОЩ НА ПРИЛЕПИТЕ 2019

Публикувано на

Международната нощ на прилепите се отбелязва за 23та година и цели да покаже, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични.

На 27 септември 2019  екипът на АЛОС се включи в международната образователна инициатива по артистичен начин  – с фотографско ателие „Рисуване със светлина“ и фотоизложба. Благодарим на домакините ни Регионален исторически музей Благоевград.

За всеки участник създадохме светлинни рисунки, запечатани с фотографската техника light-painting. Използването й позволява наслагването в пространството на светлинни контури, оформящи изображение, уловено във фотография.

Ателието бе съпътствано от фотографска изложба на светлинни рисунки с прилепна тематика. Акцентът на темата беше върху богатството на България ( 33 вида от възможните 35 в Европа), нуждата от опазване на местообитанията им – над 3000 пещери в България, ползата от прилепите и героят на вечерта –  едно малко кафяво прилепче, способно да  изяде 1000 комара на вечер.

Екип: Любен Кулелиев (фотограф), Боян Бахрин (светлинен художник) и Росица Маринова (модератор).

Ателието „Рисуване със светлина“ е част от  образователната програма на Център Алос „Образование чрез изкуство“ – поредица изложби, фотографски и артистични ателиета в музеи. Настоящото фотографско ателие е част от проект „Сподели историята“, съфинансиран от  Общинска фондация „Пловдив 2019“ и е част от програмата за  Европейска столица на културата 2019. Международната нощ на прилепите се координира за Българя от Зелени Балкани.

 Ателие „Рисуване със светлина“ – подготовката

Ателие „Рисуване със светлина“ – Екипът

Ателие „Рисуване със светлина“ – рисуването

Ателие „Рисуване със светлина“ – рисуването II

Ателие „Рисуване със светлина“ – рисуването III