Чудомирови дни в Казанлък

Публикувано на

По време на ежегодния фестивал „Чудомирови дни“ в Казанлък Център АЛОС осъществи уъркшоп за художествени инсталации на централния площад в града. Участници бяха ученици от различни класове на Национална гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, под ръководството на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев.

Между 28 и 30 март авторите от АЛОС, заедно с възпитаниците на казанлъшкото художествено училище изработиха впечатляващ брой модулни конструкции от дървени летви и плат. Модулите бяха инсталирани в средата на площада. Върху тях младите художници изрисуваха фрагменти от изображения на емблематични чудомирови герой. Погледнати от точно определени гледни точки отделните фрагменти се обединяват в общи образи в които жителите и гостите на Казанлък разпознаха персонажите от чудомировото творчество.

Уъркшопът е част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Чрез нея Център АЛОС реализира обучения в областта на съвременните изразни форми в изкуството на ученици и преподаватели предимно от училищата по изкуствата към Министерството на културата.

Изявата в Казанлък е осъществява със съдействието на Фондация „Чудомир“, с която АЛОС партнира от години.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ функционира с помощта на Фондация Америка за България.

Снимки