Семинар за преподаватели по История на изкуството

Публикувано на

На 17 и 18 ноември сдружение АЛОС организира поредно обучение на преподаватели по история на изкуството от училищата по изкуствата и културата към Министерството на културата. Целта на поредицата подобни обучения, която се реализира вече седма година е повишаването на подготовката и капацитета заетите в сферата на средното професионално художествено образование. Конкретната инициатива е част от Образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Насочена е към актуализиране на знанията и компетенциите на преподаващите  дисциплината „История на изкуството“ , като в поредица от семинари се разгледат основните етапи от историята на изкуството, в обратен ред – от съвремието до древните корени на изкуството. За целта като лектори се канят водещите специалисти в страната.

Лектори на семинара бяха проф. д. изк. Чавдар Попов и доц. д-р Бойка Доневска от Националната художествена академия. Историческите периоди, към които бе насочен фокусът на обучението бяха Ренесанса и Новото време. В представената поредица от лекции и презентации, водещите засегнаха ключовите моменти от историческия и художествения контекст на съответното време. Бяха проследени процесите в развитието на изкуството, като специално внимание се обърна недотам известни факти за ключови произведения и автори.

Семинарът се проведе в конферентната зала на хотел „Странноприемница“ в Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, в чиито рамки бе проведен семинарът, се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.