Срещу течението

Публикувано на

За пета поредна година Център АЛОС и Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ организират летен уъркшоп за съвременна скулптура, лендарт и инсталационни форми. Мероприятието, случилo се в периода 8 – 14 август 2016 г., е насочено конкретно към обучаващи се в сферата на визуалните изкуства.  Инициативата се реализира традиционно в град Трявна в рамките на Международния симпозиум „ФОРМА – 2016“. Участници са лауреати на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, който се провежда ежегодно от Министерството на културата сред учениците от професионалните училища по изкуствата.

В тазгодишното обучение, водено от екип на Център АЛОС, взеха участие 14 ученика възпитаници на художествени гимназии от различни точки на България. Първоначално, младите художници преминаха през лекционен курс, свързан с представяне на основни принципи и изразни форми в съвременното изкуството. Запознаха се с редица актуални произведения и артистични тенденции, от световната арт сцена.  След това, по време на уъркшопа, сами създадоха колективно произведение, насочено към креативна артистична намеса в градската среда на Трявна.

С помощта на дървени летви, тел и текстилни материали младите артисти изработиха три лодки в реален размер, които поставиха в коритото на река Тревненска, в непосредствена близост до стария мост във възрожденския център на Трявна. Работата търси контраст с нагласите и очакванията на жителите и многобройните гости на планинския град по отношения на традиционната му визия. Интересен факт е, че тревненската река никога не е била плавателна, но по време на тоталитарния период е имало проект да бъде превърната в такава.

Обучението се проведе по методическата система заложена в Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, създадена от Център АЛОС с цел да се подпомогне специализираното художествено образование. Инициативата е част от Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео:

снимки: