ОТ ДИСТАНЦИЯТА НА ВРЕМЕТО

Публикувано на

На 27 април  в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство бе открита изложбата „От дистанцията на времето“. Това е първата изява от проект „Другото изкуство на София“, който се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Центъра АЛОС. Проектът включва поредица от изложби, презентации и прожекции с артефакти и документации от алтернативния художествен живот на София от края на ХХ век.

Изложбата представя две от най-старите „авангардни“ ъндърграунд формации, функционирали от края на 70-те и основно през 80-те години на ХХ век в София – група „Кукув ден“ и тандема „ДЕ“. Концепциите на двете групи са различни, но дейността им тече паралелно до началото на политическите промени и по своеобразен „авангарден“ начин се включва в нейното осъществяване.

Представени са картини, колажи, инсталации, както и документални материали – фотографии, видеозаписи, текстове, които отразяват духа на десетилетието преди и по време на промените. Изложбата може да бъде видяна до 5 юни 2016 г. в пространството на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Вечерта на откриването беше връчен и Железният орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ 2016 на сдружение „Изкуство в действие“ по случай 25 годишнината му. Ордена получи Орлин Дворянов като председател и основен организатор на дейността на Сдружението през годините.

Проектът „Другото изкуство на София“ е съфинансиран по програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Снимки: