Среща с учители от училищата по изкуствата

Публикувано на

За поредна година Център за неформално образование и културна дейност АЛОС се включи в среща с учители от художествените училища, организирана съвместно с Министерството на Културата. Срещата, посветена на художественото образование, се състоя на 13 юни 2016 г. в Арт Галерията на НДК, където беше експонирана изложба с произведения на 222 ученици от 13  училища по изкуствата от цялата страна, участвали в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн.

На конференцията, на която имаше представители на всички художествени училища в страната, бяха обсъдени резултатите от конкурса, провеждан за десети път в град София.

Център АЛОС представи на гостите своята инициатива за предприемаческата подготовка на учениците от училищата по изкуствата: „СЕКТОР АРТ – в подкрепа на младото българско изкуство“. Обсъдени бяха реалните резултати от изминалата година, в опит за създаване на устойчив образователен и предприемачески модел за търговска реализация на ученическото творчество.

На срещата бяха обсъдени и новите моменти в закона, свързани с държавните зрелостни изпити по теория на професията, които стават задължителни за учениците от училищата по изкуствата. Обсъдиха се възможни варианти за работа и подготовка на тестове, чрез които да се осъществява изпита.