КЕВИС – Младежки симпозиум за кинетично изкуство задвижвано с вода

Публикувано на

kevis_08От 6 до 11 юли в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“- Габрово се проведе първи по рода си младежки симпозиум за кинетично изкуство задвижвано с вода. Организатор на инициативата бе Център АЛОС в партньорство с АЕК „Етър“.
Идеята на събитието бе да събере млади хора с професионален интерес към изкуството, които в рамките на седмица създаваха кинетични скулптури и арт инсталации, задвижвани със силата на водата. Именно използването на тази сила е обединяващото звено, между традиционните занаяти, показвани в „Етър“-а и съвременните изразни форми в изкуството, към които е насочен симпозиумът.

Името на младежкия симпозиум „Кевис“ идва от огледалното изписване на името на река Сивек, край която е построен „Етър“-а – една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко…

Симпозиумът няма аналог в България. Провеждането му е експериментално, с намерението да прерасне в ежегодно събитие, което да привлича съвременни артисти и публики от цял свят. В пилотното издание тази година участват студенти от специалност „Изобразително изкуство“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и ученици от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в гр. Казанлък.

В рамките на симпозиума организаторите от Център АЛОС проведоха и уъркшоп за кинетично изкуство, като част от Образователна платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Целта на платформата е чрез неформални образователни практики да се компенсират липси в институционалното художествено образование в областта на съвременното изкуство.

АЕК „Етър“ е партньор в инициативата като предоставя своите бази за провеждане на симпозиума, запознава участниците историята и традициите при изграждане на съоръжения, задвижвани с вода и участва в експонирането на художествените произведения.
Резултатите от симпозиума бяха представени публично в деня на отворените врати 11 юли между 11.30 и 19 часа в АЕК „Етър”-а.

Симпозиумът се организира с финансовата подкрепа на Банка ДСК.

Видео:

снимки: