КАЛЕЙДОСКОП

Публикувано на

DSC_0058По повод 55-годишния юбилей на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, между 18 и 20 април Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС реализираха уъркшоп за художествени инсталации и намеси в средата. Инициативата е в рамките на образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ и е част от богатата артистична програма, която училището поднесе пред русенската публика за годишнината си.
В уъркшопа участваха ученици от XI клас, които съвместно с екипа на Център АЛОС, създадоха колоритни художествени обекти под формата на глави и опашки на огромни риби. Обектите бяха поставени в зелените площи пред „Доходното здание“ в центъра на Русе с идеята да се намесят художествено в градската среда, като създадат съвършено нова визия на пространството пред най-представителната сграда на крайдунавския град. Видът и формата на обектите бе съобразена с общата концепция на представената от русенското училище по изкуствата програма. Под името „Калейдоскоп“ тя включваше музикални и танцови изпълнения, видео прожекции на открито, флашмоб, пърформанс, стрийтарт и други изяви. Обектите, създадени по време на уъркшопа, бяха осветени отвътре в различни цветове, което внесе допълнителна атракция към събитието.
Изявата в Русе следва една от основните посоки на работа на Център АЛОС през последните години: да подпомага активността на училищата по изкуствата и културата в България, да извеждат дейността си извън училищната среда, като реализират свои прояви в рамките на местните културни календари и демонстрират постиженията на учениците си пред местните общности.
Реализацията на уъркшопа се осъществи с подкрепата на фондация „Русе – град на сводния дух и Фондация Америка за България.

Видео:

Снимки: