По посока на произхода

Публикувано на

Posoka_proizhod (33)За трета поредна година Център АЛОС взима участие във фестивала „Арт лято“ във Велико Търново. Вече по традиция, под ръководството на екипа на АЛОС, ученици от различни художествени гимназии осъществяват арт инсталации в градската среда, които визуално провокират жителите на старата столица. През тази година автори на работите отново бяха Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, а в акцията участваха възпитаници на художествени училища от София, Пловдив, Русе и Трявна. Работата им бе част от обучение, осъществено по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет. В обучението взеха участие стипендианти, лауреати на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, който се организира ежегодно от Министерството на културата на Република България.

Обучението, проведено между 11-ти и 17-ти август бе в рамките на образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Основната част от учебните дейности и подготовката на събитието във Велико Търново бе осъществено в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна, която е единственото средно художествено училище в региона.

За разлика от предходните години, когато художествените интервенции в градската среда на Велико Търново бяха свързани с изграждане на мащабни инсталации, локализирани на едно конкретно място, в това издание на „АРТ лято“ младите артисти разположиха множество идентични художествени конструкции в различни локации на централната градска част. Провокативните обекти, двусмислено напомнящи за непознати същества, които „гледат“ случайните минувачи, са символична препратка към първичната природа, за която не се замисляме, защитени от удобствата на цивилизацията.

Реализацията във Велико Търново се провежда със съдействието на община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео:

снимки: