Градска Европа

Публикувано на

Urban_Europe_10„Градска Европа“ е съвместен проект на център Алос  и „Milan e.V.“ (Дрезден, Германия) по програма „Младежта в действие“ на ЕС. В продължение на две седмици в Дрезден, млади артисти от Германия и България имаха възможност да работят заедно в областта на стенописта и уличните изкуства. По време на двата уъркшопа младежите усвоиха нови методи и техники, чрез които реализираха свои идеи в сферата на засегнатите артистични области. Разходките из града, общата храна и забавленията бяха важна част от програмата на проекта, свързани с неформалните образователни практики за натрупване на интеркултурни знания и социален опит.

Уъркшопът за стенопис се осъществи по коридорите и стълбището на стара жилищна сграда близо до центъра на Дрезден. По стените от партера до третия етаж бяха създадени респектиращ брой стенописи, които кореспондират със специфичната архитектура на сградата. Водещи на уъркшопа бяха Инго Ер (Германия) и проф. Орлин Дворянов (България).

Уъркшопът за улични изкуства бе ръководен от Луизе Марбах (Германия) и д-р Добрин Атанасов (България).  На базата на практиките на утвърдени световни имена в областта на стрийтарта, водещите запознаха на участниците в проекта с техники на работа, които не са деструктивни за компонентите на градската архитектура, а в същото време са перфектни за интервенции в публични пространства.

Реализация: 29.04. – 12.05.2013

Организатор: „Milan e.V.“, Дрезден.

Финансиране: Програма „Младежта в действие“

снимки: