Фестивал на „УЛИЧНИТЕ ИЗКУСТВА“ Велико Търново

Публикувано на

Streetart_TarnovoНа 21-ви и 22-ри юни в град Велико Търново се проведе фестивал на „УЛИЧНИТЕ ИЗКУСТВА“. В основната си част той се проведе на емблематичната за града местност „Боруна“. Множество артисти представиха разнообразните си таланти, а това, което ги обединява е любовта към непосредствената атмосфера на улицата и прекият контакт с публиката. Впечатляващи бяха уникалните изпълнения на кукловоди, жонгльори, акробати, танцьори, живи статуи, огнено шоу, пърформари, художници, фокусници и много други атрактивни таланти. Всеки имаше възможност да се включи и в творческите работилници, които много от артистите проведоха.

В рамките на фестивала на същото място, както и на различни точки в центъра на Велико Търново, художници развихриха въображението си и изрисуваха фасади и винили, за да направят града по-цветен и приветлив. Целта на инициативата е да се облагороди и естетизира градската среда и посредством художествена намеса да допринесе за уникалния артистичен дух на града.

Център Алос се включи в програмата на фестивала с изграждане на инсталация от човешки скулптури, изработени от тиксо, посредством техниката използвана от Марк Дженкинс „Type sculptures”. Крайния резултат представляват скулптури на хора в реален размер облечени в истински дрехи. Провокативният елемент се явява от смущението на публиката, която в първия момент ги възприема като истински хора. При изграждането на инсталацията взеха участие Любен Кулелиев, Боян Бахрин и Ася Спасова.

Също така Център Алос се представи и на музикалната сцена с „Мискините“ представени от Добрин Атанасов и Светозар Колев (Питкин).

Фестивалът е инициатива на клуб „Таралеж” и „АртЛято” и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за титлата „Европейска столица на културата 2019”. С финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

снимки: