URBAN ART THERAPYя

Публикувано на

„URBAN ART THERAPYя“ е изложба, която търси варианти да „лекува“ града чрез изкуство. Тя обединява гледните точки на млади артисти относно възможностите за художествени намеси в „негативни“ градски зони.

Всеки град има своите проблемни пространства – негативно натоварени зони, които създават естетическо и емоционално напрежение. Целта на изложбата е да потърси различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата, като „терапия“ за „болните градски зони“. Терапия, която фиксира общественото внимание към конкретни проблемни места, а в същото време дава варианти за решения извън ежедневната конвенционалност.

Проектът търси визиите и гледните точки на най-младите представители на артистичната общност – студентите и учениците, които се подготвят в областта на визуалните и пластични изкуства. Те са онези, които вече имат мнения, идеи и ориентация, а в същото време не са ограничени от професионалната рутина.

В изложбата участват студенти от специалност „Изобразително изкуство“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с техните проекти се представя и документация от уъркшопи за овладяване на градски пространства. Участват ученици от няколко художествени гимназии, включени в художествено-образователната инициатива „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

дата и място:

19 ноември – 2 декември, галерия „Алма Матер“ (ректората на СУ „Св. Климент Охридски“)

Участват:

Венелин Николов, Евелина Банкова, Екатерина Велева, Илонка Асенова, Ина Николова,  Йоанна Димова, Рени Кръстева.

Куратор на изложбата е Добрин Атанасов – преподавател по съвременно изкуство в СУ „Св. Климент Охридски“.

 Изявата е част от Sofia Architecture Week

ВРЪЗКИ:

Sofia Architecture Week

Културен център на СУ „Св. Климент Охриски“

БНТ 2

Радио София

Факти.бг

 

СНИМКИ: