Образ и подобие

Публикувано на

Galia Dimitrova  „Образ и подобие“ е поредната реализация по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Заниманията този път бяха в областта на дигиталната фотография. Проведоха се на 28-ми и 29-ти февруари 2012 г. Традиционен домакин бе гимназията за приложни изкуства в град Трявна.
Под формата на обширна лекция, водена Лиляна Дворянова (докторант и асистент към катедра „Изобразително изкуство“ на Софийски университет) участниците се запознаха с историческото развитие на фотографията, както и с различни практики на употребата й от съвременните художници. Бяха показани примери от творчеството на Джейкъб Рийс, Питър Емерсън, Луис Хайн, Даян Арбъс, Робърт Капа, Анри Картие-Бресон, Хелмут Нютън, Филип Холсман, Ханс Белмер, Ман Рей, Дейвид Хокни, Едуард Уестън, Синди Шърман, Барбара Кругер, Андреас Гурски и др.
В последвалия уъркшоп младите артисти получиха възможност да снимат и да обработват фотографски изображения. Под ръководството на артпедагози от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ участниците в настоящия етап експериментираха с възможностите на дигиталните технологии за манипулация на образите и генериране на нови такива. Изявата завърши с импровизирана дигитална изложба презентация в компютърната зала на тревненската художествена гимназия.

 снимки: