Форум „Погледи към финансирането на изкуството и културата”

Публикувано на

Форум „Погледи към финансирането на изкуството и културата”На 11 и 12 февруари 2012 г., събота и неделя (12:30 – 17:30ч) в Читалище „Николай Хайтов”, София, Звено Панаоки Щанета в партньорство с Център Алос и други организации ще проведат Форум за обмяна на опит и идеи за финансиране на артистични проектии и продукти в сферата на културата. Чрез презентации ще се представят финансиране и добри практики в областта, а дискусиите ще позволят на присъстващите да говорят свободно и активно по темата.
В програмата ще вземат участие независими артисти и художници, както и представители на Сдружение ИМЕ, фондация „Бюро култура“, Организация „36 маймуни”, сдружение „Трансформатори”. Ще бъдат представени някои възможности и алтернативи за финасиране от Културно Контактна Точка по Програма “Култура 2007-2013″, Национален фонд „Култура”, Корпоративни проекти към Vivacom Фонд, фондация за Нова култура, LIPA Bulgaria, галерия Орловска 10 – Габрово и други.

Организатор

Звено Панаоки Щанета

Партньори

Център за неформално образование АЛОС
Читалище „Николай Хайтов”
Сдружение “Изкуство в действие”
Сдружение “Артерия”
+ТОВА

Програма на форума

11 ФЕВРУАРИ, СЪБОТА

 12:30 – 13:00 КАФЕ ПАУЗА

 13:00 – 15:00 модул КАК СЕ СПРАВЯМЕ?

Няколко артисти и културни организатори ще споделят опита си във финансирането на досегашните си проекти.

Презентатори:

Добрин Атанасов, кординатор в Център за неформално образование – Алос

Добрин е художник, но също и организира събития в сферата на визуалните изкуства и музиката, координира проекти в областта на неформалното образование и образованието по изкуство, занимава се с кураторска, продуцентска и музикално-издателска дейност, преподава в Софийски университет в няколко дисциплини. Добрин ще разкаже за опита си в България и в чужбина.

Повече тук:

http://panaoki.com/main/2011/07/добрин-как-се-справяш

Албена Баева, независим дигитален художник

Какви са възможностите да финансираш работата си ако си един, ако си млад и си художник? Кои са фондовете у нас, които подкрепят художници и какви са индивидуалните възможности за успех? Има ли спасение извън граница и на каква цена?

Повече тук:

http://panaoki.com/main/2012/02/january-calling

http://panaoki.com/main/2011/02/албена-как-се-справяш

http://panaoki.com/main/2011/09/направи-си-сам-изкуство

Ния Пушкарова, организатор на Водна Кула Арт Фест

Ния е председател на Сдружение ИМЕ, което е основен организатор на интернационалния фестивал на съвременното изкуство Водна Кула Арт Фест. Цел на фестивала е да създаде платформа за комуникация в обществото чрез съвременните форми на изкуството и интегриране на сгради с особено културно, историческо и архитектурно значение за столицата ни (а по късно и в други градове в страната).

Повече тук:

http://panaoki.com/main/2011/07/ния-как-се-справяш

Гергана Димитрова, режисьор и организатор в „36 маймуни”

„36 маймуни” е организация за съвременно алтернативно изкуство и култура. Гергана ще разкаже за начините по които успява да осигури финансиране за проектите на организацията и за трудностите, които среща.

Повече тук:

http://panaoki.com/main/2011/09/36-monkeys-kak-se-spravyate

Арх. Делчо Делчев, член на сдружение „Трансформатори”

„Трансформатори” се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна. Приоритет е взаимодействието с държавни институции, неправителствени организации, но и партньорство по проекти с представителства на фирми и търговски организации. Стреми се да налага добри практики като реализира съвместни инициативи за подобряване на образователния процес със специализираните учебни заведения в областта на строителството и архитектурата.

Повече тук:

http://panaoki.com/main/2011/06/трансформатори-как-се-справяте

Модератор:

Мариана Асенова

Мариана е журналист, продуцент, мениджър в областта на културата, образованието и информационните технологии. Изследва как изкуствата, културата и гражданското образование могат да променят средата – градската, училищната, семейната. Последните й проекти в тази област са „Изоставеният Северозапад – маршрут за един необикновен туризъм” (2011), „Оттатък моста – тайният разказ на Ромските приказки” (2010), „1989 – места на памет в Северозапада”(2009). С английския театрален режисьор Крис Болдуин са автори на книга за ролята на приложния театър и драмата в процеса на преподаване на близка история. Съорганизатор на фестивала на спомените Козе мляко в Бела Речка. Завършила е българска филология, специализирала е международни новини в Агенция Ройтерс, преминала е програма на обучение в ЕС и крос – медиа обучение в Международния институт за нови медии в Залцбург. 12 години (1990-2002) работи в новините на БНТ като репортер, водещ, отговорен редактор. Автор и сценарист на 10 документални филма. Водила е ИТ страницата на в.Дневник.

15:00 – 15:30 КАФЕ ПАУЗА

15:30 – 17:30 модул ДОБРИ ПРИМЕРИ

Няколко представители на финансиращи фондове ще представят програмите си в областта на културата. Цел на модула не е да представи изчерпателен списък на всички възможности за финансиране, а презентаторите да споделят опита си от гледна точка на донора. След презентациите ще се проведе дискусия за липсите и неудобствата във процесите за кандидатстване и по други възникнали въпроси.

Презентатори:

Весела Кондакова, Културно Контактна Точка по Програма “Култура 2007-2013″

Културно контактна точка – България е структура за информация относно възможностите на програма „Култура” 2007 – 2013 на Европейския съюз. Отговаря за представянето и популяризирането на програмата на национално ниво, за разпространение и обмен на информация, свързана с прилагането й. Осигурява съдействие в търсенето на партньорски организации и предлага техническа помощ на културните оператори.

Ваня Захова, експерт в Национален фонд „Култура”

Ваня Захова работи по организиране и провеждане на тематични конкурси, консултиране на кандидатите по програмите и обезпечаващите ги финансови инструменти, а също така отговаря за административната дейност по мониторинга и контрола, свързани с отчетността на проведените конкурси. Г-жа Захова ще разкаже за настоящите програми към Министерството на културата.

Адрияна Михайлова, съветник Корпоративни проекти, събития и спонсорства към Vivacom Фонд

Vivacom е сред компаниите, които активно подкрепят българската културна и арт сцена. Политиката на Vivacom Фонд е да финансира стойностни инициативи, които са нови за страната ни и обогатяват артистичния й живот, поставяйки я на европейската културна карта. Адрияна ще представи културната политика, приоритетите и фокусите на Vivacom Фонд и дългосрочните проекти на компанията.

Модератор:

Мариана Асенова

12 ФЕВРУАРИ, НЕДЕЛЯ

12:30 – 13:30 модул ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ

Биляна Балева и Андреан Нешев, фондация „Бюро култура“

+ brainstorming

Биляна и Андреан ще разкажат за новия проект Let’s play culture на фондация „Бюро култура” – сайт, предназначен за българските мениджъри, организации и артисти, които търсят финансиране за своите проекти, възможности за партньорска подкрепа и професионално развитие, както и вдъхновение и полезна информация в тези процеси.

След презентацията всички участници заедно ще обменим информация за източниците, чрез които се информираме за текущи фондове.

13:30 – 14:30 модул ДЪЛГОСРОЧЕН ПОГЛЕД

Модератор:

Юрий Вълковски

Юрий се занимава повече от 15 години с политики за култура и културeн мениджмънт. От 2003 преподава Културна политика в Нов български университет и Софийски университет. От 2009 година е директор на Фондация за градски проекти и изследвания. Участвал е като изследовател, инициатор и координатор в множество организации и проекти в областта на културния сектор.

Той ще представи погледи към програма “Култура” 2014-2020 на ЕС и към проекта за София – културна столица на Европа 2019.

14:30 – 15:00 КАФЕ ПАУЗА

15:00 – 16:30 модул АЛТЕРНАТИВИ

Няколко организации ще споделят за новите възможности, които са открили до сега и които предстои да бъдат развити в близкото бъдеще. След презентациите всички присъстващи заедно ще обменят възникнали нови идеи.

Презентатори:

Мариана Асенова, фондация за Нова култура

Мариана е журналист, продуцент, мениджър в областта на културата, образованието и информационните технологии. Изследва как изкуствата, културата и гражданското образование могат да променят средата – градската, училищната, семейната. Съорганизатор е на фестивала на спомените Козе мляко в село Бела Речка. Мариана ще разкаже за алтернативните начини за финансиране на фестивала.

Ренe Беекман

Рене Беекман е художник, куратор и критик, преподава няколко модула в Магистърската програма „Дигитални изкуства” в Национална художествена академия – София. Той е съорганизатор на Доркбот София, Игнайт София и серията xfilm Lectures. Завършил е художествената академия в Енсхеде (Холандия) през 1992 година и живее в България от 9 години.

В презентацията си ще съпостави различни форми и системи за финансиране на индивидуални художници и техни проекти в Холандия и България.

Мартина Ненова, LIPA Bulgaria

LIPA 4:19 България е единствената и първа Академия за Сценични Изкуства за деца от 4 г. до 19 г. в България, свързана с водеща институция за висше образование като LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) Великобритания.

Мартина ще разкаже чрез какви средства е осигурила идването на този формат в България.

Ангелина Рангелова, галерия Орловска 10 – Габрово

Галерия Орловска 10 е място за изложби, литературни четения, прожекции и дискусии. Ангелина ще разкаже как се променят средствата за издръжка на пространството.

Модератор:

Ангелина Рангелова

Ангелина се определя като млад наблюдател на съвременната културна ситуация и търсач на професионални хоризонти в областта на българската култура. Редактор е на културния уебсайт www.panaoki.com. В момента активно работи в Габрово.

16:30 – 16:45 КАФЕ ПАУЗА

16:45 – 17:15 ЗАКРИВАНЕ

На закриването ще направим кратко обобщение на наблюденията си от форума и ще съобщим една изненада!

18:00 – 20:00 АФТЪР ПАРТИ

в +ТОВА – място за срещи, събития и изложби с кухня, бар и магазин, с адрес: ул.Марин Дринов 30