Чародея във Варна

Публикувано на

Мануела заведе Чародея в родния си град – Варна. Това е голям ден за екипа на АЛОС, не само защото двете ни прекрасни пазителки на приказките бяха в морския град, а защото за първи път спасяват музейна приказка! Откакто преди 8 години създадохме програмата „Образование чрез изкуство“, оттогава сме убедени, че Интерактивната куклена миниатюра „Приказна мисия с Чародея“ е идеален формат за представяне на музейни теми през погледите и мислите на малките ни участници – посетителите на музеите.

И ето, че най-накрая актрисата Мануела Саркисян и куклата й Чародея бяха в музей – в Музей за нова история на Варна в компанията на много деца с развихрено въображение, в средата на миналия век, пред автентична Книжарница, Магазин за играчки, за шапки и Ресторант.

Децата, водени от Мануела и Чародея съставиха следната приказка:

 В Магазина за играчки от 1900-та се появила Книга с Рецепти за трудно изработваеми и вълшебни неща. Това бързо привлякло вниманието на съседната Книжарница, от която нищо не оставало скрито, благодарение на големите ѝ прозорци. Щом Книжарницата разбрала за конкуренцията в лицето на Магазина за играчки, изплашена, че ще фалира, тя веднага му забранила разпространението на книжното издание. Тогава на помощ се притекъл Ледарникът. Специалната машина предлагала на децата сладолед и скрежина. Нищо притеснително за зоркия прозорец на Книжарницата. Но това, което тя не знаела, било че в Ледарника стояла и Книгата с Рецепти и освен заради лакомствата, децата прекарвали толкова време там и заради специалната находка в Магазина.

Сърдечни благодарности на Ивайло Митев, Лети Живкова и домакина – историк и уредник в музея – Тео Роков, како и на всички знайните и незнайни гости, които дойдоха, присъстваха и съдействаха за спасяването на тази изгубена история да се върне в Приказното Царство. За нас беше чест и удоволствие!

Екипът ни е мобилен и със съдействието на домакини и партньори срещаме Чародея с малките ѝ помагачи в училища, музеи, библиотеки и открити градски пространства в София, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Кюстендил, Враца, Сливен и изобщо в малки и големи градове и села из цялата страна.  

Повече информация на сайта на АЛОС и ФБ. 

Събитието се осъществи на 27.10.2023 г. с подкрепата на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, НФ „Култура“/

Photo Credit: Тео Роков, Музей за нова история на Варна