Семинар за преподаватели по История на изкуството

Публикувано на

Център АЛОС организира пореден семинар за преподаватели по История на изкуството от училищата по изкуствата и културата. Обхватът на обучението е пряко обвързан с действащата учебна програма по дисциплината „История на изкуството“, като акцентът ще бъде поставен върху последните теми, свързани с изкуството на XX век.

Инициативата е в рамките на образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Обучението ще се проведе от 27 до 29 януари, в базата на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна. Това е първото от поредицата подобни обучения, планирани от Център АЛОС за 2017 г.

Темите, които семинарът ще засегне са свързани с основни понятия в модерното и съвременното изкуство и тенденции в изкуството на ХХ век.  Професор д-р Орлин Дворянов от СУ „Св. Климент Охридски“ ще презентира основни моменти, свързани с концептуалната тенденция в изкуството на ХХ век. и с концептуалните изразни форми (художествени инсталационни, пърформанс, медийни форми). За съвременните технологии и изкуството ще говори Рене Беекман – водещ специалист в областта на новите медии. Ще бъде засегната и темата за водещите световни форуми за съвременно изкуство. Д-р Добрин Атанасов от Център АЛОС ще представи основните тенденции в изкуството през ХХ век и ще координира подготовката и унифицирането на визуални материали по История на изкуството за обезпечаване на учебния процес в училищата по изкуствата и културата към МК, а експерът от Министерството на културата – Ралица Базайтова ще е водещ дискусия относно съдържанието на Държавните изпитни програми за придобиване на професионална квалификация в професиите художник и дизайнер.

 

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за Българя.

Програма на обучението