СЕКТОР АРТ в подкрепа на младото българско изкуство

Публикувано на

Logo_SA_text_newЦентър АЛОС стартира нова инициатива с бранда СЕКТОР АРТ, насочена към учениците от художествените училища.

През 2014 г. АЛОС организира Национално изложение на художествените училища  СЕКТОР АРТ в НДК. Сега инициативата в подкрепа на младото българско изкуство се насочва към създаване на устойчив образователен и предприемачески модел за търговска реализация на ученическото творчество. Идеята е възпитаниците на художествените гимназии да се подготвят за реалните предизвикателства, които ги очакват в бъдещата им професия.

Какво се прави практически?

По време на извънкласни занимания, под ръководството на избрани преподаватели, учениците създават свои творби. В рамките на няколко кампании през годината, с помощта на център АЛОС, тези творби стигат до пазара. След продажбата им, част от приходите отиват директно при своите автори, а с останалата част се закупуват материали и консумативи за следващата кампания.

Първите стъпки на новата инициатива ще бъдат тази събота и неделя (5 и 6 декември 2015 г.), когато на Базара на изкуствата за Никулден в столичния хотел Радисън, СЕКТОР АРТ ще представи продукция на ученици от Националните гимназии за приложни изкуства в Троян и Трявна.

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Трявна е подготвила изписани и резбовани декоративни съдове, икони и дърворезби. Те са създадени под вещото ръководство на учителите Цветелина Максимова – иконопис (тазгодишен носител на наградата „Константин Величков“ на Министерството на образованието и науката) и Димитър Димитров -дърворезба.

Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ в Троян от своя страна ще покаже авторски керамични съдове – декоративни купи, чинии, чаши, свещници и магнити, ръчно изработени от учениците под ръководството на учителите Мила Воденичарова – художествена керамика и Нина Иванова-Донковска – рисуване.

Можете да разгледате и да бъдете сред първите, които са си купили произведения на младите творци на 5 и 6 декември 2015 г. от 10:30 до 19:30 часа в Балната зала на хотел Radisson Blu Grand Hotel, София, площад Народно събрание 4.

Инициативата СЕКТОР АРТ се осъществява от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, с подкрепата на Фондация Америка за България.