Кино без салон

Публикувано на

На 12 февруари (неделя) от 19 ч предстои поредната прожекция от „10 филма на които Светът подражава”, провеждани в рамките на познавателната инициатива Кино без салон.

Каним ви на филмът „Кръстникът” (реж. Франсис Форд Копола, 1972 г.) в THE EGG BAR, ул. ЛОМ 1 (зад Булбанк на метростанция „Сердика“), София

„Кино без салон“ е нова образователна инициатива, насочена към запознаване с основни тенденции в историята на киното. Идеята е в неформални пространства да се представят ключовите произведения на филмовото изкуство, като се разясняват възлови моменти свързани с концепциите на авторите и контекста на създаване на произведенията. В рамките на отделни модули хронологично ще се проследява развитието на отделни теми, формиращи съвременните ни представи за кино.

Facebook

Повече информация

Инициативата „Кино без салон“ е адресирана предимно към студенти и млади хора, които поради обективната ситуация, не са имали възможност да се докоснат до класическите образци на световното кино и в голяма степен познават единствено комерсиалната страна на киноиндустрията. Нетрадиционната форма на представяне има за цел да формира нови публики с интереси надхвърлящи масовия вкус, наложен от мейнстрийма. Прожекциите ще се провеждат в THE EGG BAR, (адрес: ул. ЛОМ 1 (зад Булбанк на метростанция „Сердика“), София) , групирани в 2 модула: Модул I „10 филма на които Светът подражава” и Модул II: „10 филма на които Светът не иска да подражава”.

Инициатори и модератори на събитията са Никола Бошнаков и Добрин Атанасов. Начинанието е организирано от Център за неформално образование и културна дейност – Алос и e подкрепено от дружество за кино „Бидон филм“ и сдружение „Изкуство в действие“.

Модул I „10 филма на които Светът подражава”

  1. „Модерни времена” – Чарли Чаплин, 1936 г.
  2. „Ангелът унищожител” – Луис Бунюел, 1962 г.
  3. „Лудия Пиеро” – Жан-Люк Годар, 1965 г.
  4. „Военнополева болница” – Робърт Олтмън, 1970 г.
  5. „ Додескаден” – Акира Куросава, 1970 г.
  6. „Кръстникът” – Франсис Форд Копола, 1972 г.
  7. „Приятели мои” – Марио Моничели, 1975 г.
  8. „Влакът беглец” – Андрей Кончаловски, 1985 г.
  9. „Смисълът на живота според Монти Пайтън” – Тери Джоунс, 1983 г.
  10. „Бразилия” – Тери Джоунс, 1985 г.

Модул II: „10 филма на които Светът не иска да подражава”