Пазители на сливата

Публикувано на

Художествена инсталация „Пазители на сливата“

 Тази година Център АЛОС проведе юбилеен уъркшоп за Художествени инсталации в Троян. За десета година екипът ни води обучението на ученици от местното художествено училище НГПИ „Проф. В. Колев“. Заедно създадохме инсталация „Пазители на сливата“, по повод 30 години Български фестивал на сливата – гр. Троян. Празничната творба бе особено мащабна и оформи артистичен атрактивен преход към фестивалната зона по пешеходния мост на центъра на града. Изградихме своеобразни цветни арки, които потапят минувачите в преживяването да преминат през инсталацията. Акцент са висящите от арките художествени обекти, напомнящи традиционните за района сливи. 

Водещи на уъркшопа са арт-педагози на АЛОС – доц. д-р. Добрин Атанасов и д-р Любен Кулелиев с участието на асистент–водещи Станимир Веселинов, Кристиян Кралев и Ивета Велешка, които са студенти в Национална художествена академия. Тази година се включиха 23 ученика от X – XII кл. на НУИ „Проф. Венко Колев“, гр. Троян. Учениците бяха запознати с основни принципи на художествени намеси в градското пространство, чрез изграждане на художествени конструкции и инсталации съобразени със спецификата на средата и тематиката на фестивала.

Официално представяне на инсталацията по време на Български фестивал на сливата – 23 септември 2023 г., 18:30ч.

Инициативата е част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Благодарим на Община Троян за домакинството и на „Велбъжд“ – Кюстендил за преждата.