Турнир с настолни игри

Публикувано на

Подготвили сме образователен турнир с възстановки на настолни игри, играни в България още преди 3000 – 2000 години. Той е най-новото събитие в програмата ни „Образование чрез изкуство“. Турнирът беше включен в  традиционната музейна работилница с деца на партньорите ни – Регионалния исторически музей в Кюстендил. Проведоха го на открито, с деца от детска градина “Слънце” в града.

Покрай игрите имаше и разговори за начина на живот на хората през Античността и Средновековието. Как са живели, какво са правили през ежедневието си, как са си почивали и забавлявали. Важен акцент при ползването на игрите римски шах Рота, Дама и Алкерк е бил техният тренировъчен характер. И трите игри са стратегически и са служили за теоретична подготовка на легионери и войници. Чрез игра са изпробвали военни тактики и са калявали характера и уменията си да не отстъпват, да предвиждат хода на противника, да останат концентрирани, да използват и мобилизират всичките си сили (пулове), ако трябва дори да жертват някои пулове с една цел – победа.

Поради универсалността на игрите, турнирът е адаптивен към различни места и обекти, на които има свидетелства от тези епохи и могат да се правят образователни препратки. Форматът е мобилен и може да гостува и да се провежда по различни поводи, фестивали и публични събития. Можете да си поръчате провеждане на турнир или да закупите настолни игри на rmarinova@alos.bg и 0897 932 005. По този начин подкрепяте образователните дейности в програмата ни „Образование чрез изкуство“.

Турнирът е част от Годишната програма на АЛОС за 2022 г., която се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.