Проект „Храна за размисъл“

Публикувано на

В периода 24 април – 5 май 2009 г. в Торино, Италия се събраха 55 младежи от 8 страни, за да изградят междукултурно разбиране, базирано на традиционната за различните националности храна, вариантите на приготвяне и отношението към готвенето и храненето. Проектът призовава към здравословно хранене и начин на живот. Набляга се на положителната страна на междукултурните различия, като метод за съхраняване на разнообразието от храни, вкусове и предпочитания.

Дейности и резултати

Участниците бяха въвлечени в множество уъркшопи. Ателие по изграждане на пространствени инсталации и скулптори от съдове и прибори за хранене за еднократна употреба. Използването на вече употребявани съдове създаде допълнителен екологичен елемент на проекта. Унгарците проведоха уъркшоп по правене на характерния за тяхната националност кефир. Португалската група демонстрира жонглиране и изработка на топки за жонглиране от балони, напълнени с ориз. По време на десетдневния обмен всяка вечер различна страна представяше типични ястия и вкусове. Сготвянето на вечерята се превръщаше в открит урок по кулинарното изкуство, в който всеки от участниците може да се включи, под ръководството на съответния национален екип. (кой да помага, кой да пречи, кой да дегустира). За десерт, младежите видяха отблизо развитието на малък кулинарен бизнес – работилница за сладолед и технология за направата му. На кратко обучително пътуване, имаха възможност да се запознаят с регионална банка за съхранение и отлежаване на вина и с идеологията на движението Slow food и негови местни представители. Бе проведено специално посещение и запознаване с цикъла на работа в биокравеферма – от отглеждане на крави, през контрол и обработка на мляко – до разпространение в улични автомати за прясно мляко, лесно достъпни от всеки краен потребител. В края на проекта бе организиран уличен фестивал, отпразнуващ многообразието на култури вкусове и кулинарни постижения. Фиестата бе съпътствана с музика, танци, изложба на създадените скулптори, и представяне на различните страни чрез отворени за посетителите национални щандове, отрупани с информационни материали и традиционни за всяка страна ястия и продукти.

Организация домакин:

Associacione Joint, Торино, Италия

Партньори:

Сдружение „Изкуство в действие“ и екипът на ЦНОКД Алос, София, България

Children Shelter of Tartu, Тарту, Естония

Hajdusagi Hallgatokert es Civilekert Egyesulet, Дебрецен, Унгария

Malta UNESCO Youth Associations, Моста, Малта

Puzzle, Лисабон, Португалия

Art Perspective, Букурещ, Румъния

Sirena, Словения

Dokuz Eylul University Youth Team, Измир, Турция

Финансиране:

Програма „Младежта в действие”

Отзиви:

Джо:

Разбихме стереотипите относно храната: Италианците не ядат непрекъснато само пица и спагети!

Роси:

Можем да им завиждаме за тяхното Aperitivo (следобедно-вечерна раздумка с приятели на по чаша вино, сирене, сушени домати с босилек и печени хлебечета… еех!)

Снимки от проекта