На тъмно

Публикувано на

„На тъмно“ e cетивна художествена инсталация създадена от Добрин Атанасов и Любен Кулелиев в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово. Може да бъде посетена между 21 юни и 31 август 2022 г.

Инсталацията представлява интерактивно пространство, приканващо посетителя пряко да се ангажира със случващата се в реално време арт ситуация. Концепцията е насочена към стимулиране на експерименталния творчески дух с преживявания, нехарактерни за традиционните арт-места. Фокусът е изместен от визуалната конкретика към тактилните усещания и интерактивността.

Публиката е въвлечена да обследва полутъмно затворено пространство в галерията, наситено с абстрактни обекти и специфични интерактивни зони. Те провокират фантазията и подтикват към спонтанни реакции, които често оставят следи и върху самата инсталация.

Екипът на АЛОС и авторите Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, като специалисти в областта на съвременното изкуство с удоволствие се включваме в тези нови за ХГ „Христо Цокев“ експериментални форми. Инсталацията е част от съвместните усилия за превръщане на галерията в средище за визуални и сетивни изследвания. Надяваме се това да е само началото на поредица гостуващи там изяви.

Медиите за „На Тъмно“:

Култура ON AIR

БНТ, Култура БГ

Култура  БГ

Габрово Нюз

„НА ТЪМНО“ се реализира от ХГ „Христо Цокев“ – Габрово с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Асистенти и доброволци за изграждането на инсталацията са ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Инициативата освен авторска изява е и уъркшоп за ученици, по Програмата на АЛОС „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.