Виртуална разходка АЛЕВИИТЕ

Публикувано на

Ритуалните песни и танци на алевиите от Североизточна България – проучени и заснети от екип на АЛОС, вече са достъпни за разглеждане. Видео-, аудиоматериали, фотографии и пояснителни текстове са разположени във виртуална разходка, която въвежда в музикалните и поетични традиции, вярата и историята на тази самобитна общност.

Можете да й се насладите тук: http://alevineb.artstudies.bg/

Иновативният културен продукт е финалният резултат от едногодишната работа на екипа на АЛОС в сътрудничество с Института за изследване на изкуствата – БАН. В рамките на три теренни проучвания през 2021-2022 бяха документирани музикални и танцови изпълнения от Разградските и Силистренските села Севар, Мъдрево, Преславци, Черник и Водно, така също и обичая „Хъдреллез“, празнуван на 6 май.

Резултатът беше представен пред местните общности и приет с интерес от тях. Именно отзивчивостта на алевиите спомогнаха да бъде заснета, съхранена и споделена една богата, доскоро тайна традиция, пренесен а през векове и пространства.

ЕКИП за създаване на интерактивната виртуална експозиция:

Никола Бошнаков – режисьор, сценарист

Владимир Андонов – оператор, видеограф

Румяна Маргаритова – етномузиколог

Невена Граматикова – историк

Алевиите в Източните Родопи са самобитна общност, която поради вековния си затворен начин на живот е останала слабо позната и маргинализирана. Частичното й отваряне от последните 10-15 години е засилило външния интерес към нея, като вярванията и културата й са станали по-достъпни, но твърде често са погрешно или повърхностно интерпретирани.

Изследването и създаването на виртуалният тур е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.